PONIEDZIAŁEK 22.12
ŚNIADANIE: KASZA MANNA 150g: mleko 2%, kasza manna, CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna,
mąka żytnia, naturalny zakwas, masło: śmietanka pasteryzowana, MIÓD WIELOKWIATOWY 20g, POMIDORY 35g
2. ŚNIADANIE: BANAN 90g
OBIAD: ZUPA BARSZCZ UKRAIŃSKI 200g: woda, ziemniaki, buraki, boczek wędzony: boczek wieprzowy, cukier, sól,
przyprawy naturalne, substancja konserwująca: azotyn sodu, fasola czerwona konserwowa: fasola czerwona, sól,
przeciwutleniacz – kwas askorbinowy; marchew, seler, pietruszka, śmietana 30%, mleko, por, koper, natka pietruszki,
przyprawy, RACUCHY 150g: woda, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, cukier wanilinowy /cukier, aromat-
etylowanilina/), drożdże świeże;
Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM: truskawki, pektyny, WODA POMARAŃCZOWA 125g: woda, sok pomarańczowy
PODWIECZOREK: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas, chleb
wieloziarnisty: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, siemię lniane, ziarno sezamowe, słód jęczmienny;
masło: śmietanka pasteryzowana, MIX WĘDLIN 35g: SCHAB SWOJSKI PODLASKI: mięso wieprzowe, sól, ocet jabłkowy,
przyprawy (pieprz, lubczyk, liść laurowy), ocet jabłkowy, substancja konserwująca: E250, SALAMI: mięso wieprzowe, tłuszcz
wieprzowy, sól, dekstroza, przyprawy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu; barwnik: karmin; ekstrakt przypraw, substancje
konserwujące: azotyn sodu, sorbinian potasu; kultury bakterii kwasu mlekowego; OGÓREK 35g, SAŁATA LODOWA 5g, KAWA
ZBOŻOWA 125g: mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
WTOREK 23.12
ŚNIADANIE: PARÓWKI Z SZYNKI 100% 70g : mięso z szynki wieprzowej sól, przyprawy, susz z aceroli, aromaty
naturalne,
CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, kwas askorbinowy E300, mąka żytnia, woda, naturalny
zakwas, drożdże, sól, chleb wieloziarnisty: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, siemię lniane, ziarno
sezamowe, słód jęczmienny, masło: śmietanka pasteryzowana, POMIDORKI CHERRY 15g, KAWA ZBOŻOWA 125g:
mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
2. ŚNIADANIE: POMARAŃCZA 80g
OBIAD: ZUPA OGÓRKOWA 200g: woda, ziemniaki, ogórki kwaszone tarte: ogórki kwaszone, woda, sól, przyprawy;
marchew, seler, pietruszka, śmietana 30%, mleko, por, natka, przyprawy, NALEŚNIKI 180g: woda, mąka pszenna,
mleko 2%, olej rzepakowy, jajka, cukier, sól; Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM: truskawki 100g/100g, substancja żelująca:
pektyny; I TWAROGIEM: twaróg półtłusty, jogurt typu greckiego: mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii
jogurtowych; cukier, cukier wanilinowy /cukier, aromat-etylowanilina/, WODA OWOCOWA 125g: woda, sok
multiwitamina
PODWIECZOREK: JOGURT BRZOSKWINIOWY 100g: mleko, brzoskwinia 9%, cukier, mleko w proszku, skrobia,
stabilizator – pektyna(E440), aromat, barwniki: koszenila, (E120), żywe kultury bakterii jogurtowych, WAFLE RYŻOWE
NATURALNE 25g: ryż 100%, MARCHEW 20g
WTOREK 30.12
1. ŚNIADANIE: TOSTY Z CHLEBA TOSTOWEGO 100g: mąka pszenna, sól, drożdże, cukier, olej, DŻEM
TRUSKAWKOWY 5g: truskawki, pektyny, SER GOUDA10g: mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji
mlekowej, stabilizator E509, barwnik E160b, passata pomidorowa, przyprawy, POMIDORY 35g, KAWA ZBOŻOWA125g:
mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier, KAKAO125g: mleko 2%, kakao ciemne, cukier
2. ŚNIADANIE: GRUSZKA 80g
OBIAD: ZUPA KRUPNIK 200g: woda, noga kurczaka, marchew, seler, pietruszka, kasza jęczmienna, por, koper, natka
pietruszki, przyprawy, PIZZA Z SZYNKĄ 150g: ciasto: mąka pszenna, drożdże, sól, wędlina: mięso wieprzowe, sól,
przyprawy (pieprz, lubczyk, liść laurowy), ocet jabłkowy, substancja konserwująca: azotyn sodu, ser: mleko pasteryzowane, sól,
bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator E509, barwnik E160b, sos: passata: pomidory, kwas cytrynowy, czosnek;
cukinia, papryka, WODA OWOCOWA 125g: woda, nektar z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: PIECZYWO CHRUPKIE PSZENNE 20g: mąka pszenna, otręby pszenne, olej rzepakowy, sól
morska, węglany amonu, lecytyna ze słonecznika, PASZTET Z KURCZAKA 30g: noga kurczaka, pachwina, bułka
kajzerka: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 750, kwas askorbinowy E300, gluten, woda drożdże, sól;
gotowana marchew, seler, pietruszka, jajka, cebula, wątróbka drobiowa, przyprawy, SMALCZYK Z FASOLI 30g: biała
fasola konserwowa, smażona cebula, olej rzepakowy, jabłko, przyprawy, OGÓREK KISZONY 5g, KAWA ZBOŻOWA
125g: mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
ŚRODA 31.12
1. ŚNIADANIE: ACTIMEL 100g: mleko częściowo odtłuszczone, syrop cukrowy, glukoza, koncentrat składników
mineralnych mleka, bakterie jogurtowe, CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia,
naturalny zakwas; chleb wieloziarnisty: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, ziarno sezamowe, słód
jęczmienny; masło: śmietanka pasteryzowana; POMIDOR 30g, SAŁATA 5g
2. ŚNIADANIE: KIWI 80g
OBIAD: ZUPA RYBNA 200g: filet z dorsza – produkt głęboko mrożony, passata pomidorowa, marchew, cebula,
pietruszka, seler, por, sok z cytryny, olej rzepakowy, czosnek, natka pietruszki, przyprawy, PIECZONE UDKA 90g: udko
kurczaka, olej rzepakowy, czosnek, sól morska, pieprz czarny, papryka słodka, ZIEMNIAKI 100g, SURÓWKA Z
SAŁATY LODOWEJ Z JOGURTEM 80g: sałata lodowa, jogurt typu greckiego: mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii
jogurtowych; kukurydza konserwowa: kukurydza, woda, cukier sól; koper, natka pietruszki, cukier, sól, WODA
JABŁKOWA 125g: woda, sok jabłkowy
PODWIECZOREK: BUŁKA DROŻDŻOWA Z TWAROGIEM 100g: mąka pszenna, twaróg półtłusty, mleko 2%, cukier,
masło: śmietanka pasteryzowana, drożdże, jajka, cytryna, MLEKO 125g (2%), MARCHEW 20g
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień
W zakładzie używa się: zbóż zawierających gluten, soję, mleko, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych/
orzeszków arachidowych, orzechów (migdałów, orzechów laskowych, włoskich, pekan, brazylijskich,
pistacjowych, makadamia, nerkowców, pistacji), selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki i siarczynów,
łubinu, mięczaków. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady
Bo pewnie jest tak, że w prawdę trzeba wierzyć,
a w bajkę chce się wierzyć; w bajkę i ładny sen.
I to się nazywa marzenie.






14-100 Ostróda
ul. Plebiscytowa 50