PONIEDZIAŁEK 20.10
ŚNIADANIE: PŁATKI KUKURYDZIANE: płatki kukurydziane: kaszka kukurydziana, cukier, ekstrakt słodowy
jęczmienny, sól, JOGURT TRUSKAWKOWY: mleko, cukier, truskawkowy przecier z koncentratu, mleko w proszku
odtłuszczone, skrobia, koncentrat z czarnej marchwi, sok z buraka ćwikłowego, aromaty, żywe kultury bakterii
jogurtowych Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, JOGURT NATURALNY: mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych
Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, CHLEB PSZENNY 50g: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas,
CHLEB WIELOZIARNISTY: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, ziarno sezamowe, słód jęczmienny Z
MASŁEM: śmietanka pasteryzowana,
POMIDOR 35g, MIÓD 15g
2. ŚNIADANIE: JABŁKO 80g
OBIAD: ZUPA BARSZCZ UKRAIŃSKI 200g: woda, ziemniaki, buraki, fasola czerwona konserwowa: fasola czerwona,
sól, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy; marchew, seler, pietruszka, śmietana 30%, mleko, por, koper, natka
pietruszki, przyprawy, NALEŚNIKI 200g: woda, mąka pszenna, mleko 2%, olej rzepakowy, jajka, cukier, sól Z
TWAROGIEM: twaróg półtłusty, jogurt typu greckiego: mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych; cukier,
cukier wanilinowy /cukier, aromat-etylowanilina/, SOK POMARAŃCZOWY
PODWIECZOREK: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas, chleb
wieloziarnisty: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, siemię lniane, ziarno sezamowe, słód jęczmienny;
masło: śmietanka pasteryzowana, MIX WĘDLIN 35G: KARCZEK OGNIEM WĘDZONY: karczek wieprzowy, syrop glukozowy, sól,
glukoza, aromaty, ekstrakt przyprawy, substancja konserwująca azotyn sodu, FILET PIECZONY Z INDYKA: filet z indyka 96%, sól,
cukier, aromaty, substancja konserwująca: azotyn sodu, SZYNECZKA OGNIEM WĘDZONA: szynka wieprzowa, syrop glukozowy, sól,
glukoza, aromaty, ekstrakt przypraw, substancja konserwująca azotyn sodu; SAŁATA LODOWA 5g, OGÓREK 35g, KAWA
ZBOŻOWA 125g: mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
WTOREK 21.10
ŚNIADANIE: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas; chleb lniany:
mąka pszenna, mąka żytnia, masło: śmietanka pasteryzowana; TWAROŻEK 20g: twaróg półtłusty, cukier,
BORÓWKI 10g,
KAKAO 125g: mleko 2%, kakao ciemne, cukier
2. ŚNIADANIE: KIWI 80g
OBIAD: ZUPA Z KALAREPY 200g: kalarepa, marchew, pietruszka, seler, makaron z pszenicy durum, por, śmietana
30%, masło, koper, przyprawy, KOTLET SCHABOWY 90g: schab wieprzowy, jajka, olej rzepakowy, bułka tarta: mąka
pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, kwas askorbinowy E300; przyprawy, ZIEMNIAKI 100g, SURÓWKA Z MARCHWI I
JABŁKA 80g: marchew, jabłko, WODA MIĘTOWA 125g: woda, mięta
PODWIECZOREK: PIECZYWO CHRUPKIE PSZENNE 20g: mąka pszenna, otręby pszenne, olej rzepakowy, sól
morska, węglany amonu, lecytyna ze słonecznika, PASZTET Z KURCZAKA 30g: noga kurczaka, pachwina, bułka
kajzerka: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 750, kwas askorbinowy E300, gluten, woda drożdże, sól;
gotowana marchew, seler, pietruszka, jajka, cebula, wątróbka drobiowa, przyprawy, SMALCZYK Z FASOLI 30g: biała
fasola konserwowa, smażona cebula, olej rzepakowy, jabłko, przyprawy, SZCZYPIOREK 5g, KAWA ZBOŻOWA 125g:
mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
ŚRODA 22.10
ŚNIADANIE: PIECZONY OMLET 70g: jajka, mleko 2%, olej rzepakowy, sól, pieprz, CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb
pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas, chleb wieloziarnisty: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki
owsiane, ziarno sezamowe, słód jęczmienny; masło: śmietanka pasteryzowana, PAPRYKA 20g, SZCZYPIOREK,
KAWA ZBOŻOWA 125g: mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
2. ŚNIADANIE: MANDARYNKA 90g
OBIAD: ZUPA OGÓRKOWA 200g: woda, ziemniaki, ogórki kwaszone tarte: ogórki kwaszone, woda, sól, przyprawy;
marchew, seler, pietruszka, śmietana 30%, mleko, por, natka, przyprawy, SPAGHETTI 200g: makaron świderki:
pszenica durum; łopatka wieprzowa, passata: pomidory 99,5%, sól; papryka, ser gouda: mleko pasteryzowane, sól,
bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator E509, barwnik E160b; cebula, olej rzepakowy, passata: pomidory 99,5%,
koncentrat pomidorowy 28-30%, mąka ziemniaczana, przyprawy, SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 80g: kapusta
pekińska, marchew, cebula, koper, natka pietruszki, olej rzepakowy, sok z cytryny, przyprawy, WODA OWOCOWA 125g:
woda, sok multiwitamina
PODWIECZOREK: ACTIMEL 100g: mleko częściowo odtłuszczone, syrop cukrowy, glukoza, koncentrat składników
mineralnych mleka, bakterie jogurtowe, CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia,
naturalny zakwas; chleb wieloziarnisty: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, ziarno sezamowe, słód
jęczmienny; masło: śmietanka pasteryzowana; POMIDOR 30g, SAŁATA 5g
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień
W zakładzie używa się: zbóż zawierających gluten, soję, mleko, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych/ orzeszków arachidowych, orzechów
(migdałów, orzechów laskowych, włoskich, pekan, brazylijskich, pistacjowych, makadamia, nerkowców, pistacji), selera, gorczycy, nasion sezamu,
dwutlenku siarki i siarczynów, łubinu, mięczaków. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
CZWARTEK 23.10
ŚNIADANIE: ZAPIEKANKA Z SZYNKĄ 100g: BUŁKA KAJZERKA: mąka pszenna, woda, drożdże, sól, kwas
askorbinowy E300, SZYNKA WIEPRZOWA: mięso wieprzowe 90%, woda, sól, glukoza syrop glukozowy, aromaty,
ekstrakty przypraw, stabilizator E450, przeciwutleniacz E316, białko wieprzowe, substancja konserwująca E250, SER
GOUDA: mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator E509, barwnik E160b, passata
pomidorowa, przyprawy, POMIDOR CHERRY 20g, PASSATA, HERBATA OWOCOWA 125g: woda, herbata granat:
jabłko, kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, naturalne aromaty, nasiona granatu
2. ŚNIADANIE: BANAN 90g
OBIAD: ZUPA ZAGRAJ 200g: woda, noga kurczaka, marchew, seler, pietruszka, makaron zacierki: mąka pszenna,
masa jajowa pasteryzowana, kurkuma; por, przyprawy, PIECZONE UDKA 90g: udko kurczaka, olej rzepakowy,
czosnek, sól morska, pieprz czarny, papryka słodka, ZIEMNIAKI 100g, SURÓWKA Z SAŁATY LODOWEJ Z
JOGURTEM 80g: sałata lodowa, jogurt typu greckiego: mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych;
kukurydza konserwowa: kukurydza, woda, cukier sól; koper, natka pietruszki, cukier, sól, WODA OWOCOWA 125g:
woda, nektar z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas, chleb
dyniowy: mąka pszenna, woda, zakwas naturalny /mąka żytnia, woda/, mąka żytnia, pestki dyni, słonecznik, drożdże,
sól; masło: śmietanka pasteryzowana, JAJKO 30g, SZCZYPIOREK 5g , KAWA ZBOŻOWA 125g: mleko 2%, kawa
inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
PIĄTEK 24.10
1. ŚNIADANIE: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas, masło:
śmietanka pasteryzowana, MIX SERÓW 20 g: SER Z CZARNUSZKĄ: mleko pasteryzowane, sól, czarnuszka 0,7%, stabilizator -
chlorek wapnia, kultury bakterii, SER FAVITA: ser solankowy 75% (mleko, sól, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego),
masło, woda, żelatyna wieprzowa, błonnik roślinny – bambusowy, stabilizatory: karagen, mączka chleba świętojańskiego, mleko w
proszku odtłuszczone, sól; SER Z DZIURAMI: mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii, PAPRYKA CZERWONA, ŻÓŁTA,
ZIELONA 20g, KAKAO 125g: mleko 2%, kakao ciemne, cukier
2. ŚNIADANIE: GRUSZKA 80g
OBIAD: ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM 200g: woda, noga kurczaka, marchew, seler, pietruszka, ryż paraboliczny, por,
passata pomidorowa, koncentrat pomidorowy 28-30%, natka pietruszki, przyprawy, BURGER RYBNY 130g: BUŁKA
GRAHAMKA: mąka graham, mąka pszenna, woda, drożdże, sól; FILET Z MINTAJA 67%, mąka pszenna, olej
rzepakowy, woda, skrobia ziemniaczana, drożdże, keczup: przecier pomidorowy 79%, nierafinowany cukier trzcinowy,
ocet spirytusowy, sól kamienna, naturalny aromat, POMIDOR 35g, OGÓREK 20g, SAŁATA, WODA JABŁKOWA 125g:
woda, sok jabłkowy
PODWIECZOREK: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI 90g: mąka pszenna, jajka, borówki, cukier, masło:
śmietanka pasteryzowana, drożdże, cukier wanilinowy: cukier, aromat-etylowanilina; sól; MLEKO (2%) 125g
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień
W zakładzie używa się: zbóż zawierających gluten, soję, mleko, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych/
orzeszków arachidowych, orzechów (migdałów, orzechów laskowych, włoskich, pekan, brazylijskich,
pistacjowych, makadamia, nerkowców, pistacji), selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki i siarczynów,
łubinu, mięczaków. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady
Bo pewnie jest tak, że w prawdę trzeba wierzyć,
a w bajkę chce się wierzyć; w bajkę i ładny sen.
I to się nazywa marzenie.
14-100 Ostróda
ul. Plebiscytowa 50