PONIEDZIAŁEK 29.09
ŚNIADANIE: KASZA MANNA 150g: mleko 2%, kasza manna, CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna,
mąka żytnia, naturalny zakwas, masło: śmietanka pasteryzowana, MIÓD WIELOKWIATOWY 20g, POMIDORY 35g
2. ŚNIADANIE: BANAN 90g
OBIAD: ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM 200g: woda, ziemniaki, noga kurczaka, jajka, szczaw cięty /szczaw, sól/,
marchew, śmietana 30%, seler, pietruszka, por, mleko 3,2%, natka pietruszki, koperek, przyprawy, PIEROGI RUSKIE
160g: ziemniaki, twaróg, cebula, przyprawy Z OKRASĄ: cebula, olej rzepakowy, SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ
80g: kapusta kiszona/kapusta biała, marchew 5%, sól/, jabłka, cebula, olej rzepakowy, przyprawy, WODA
POMARAŃCZOWA 125g: woda, sok pomarańczowy
PODWIECZOREK: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas, chleb
wieloziarnisty: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, siemię lniane, ziarno sezamowe, słód jęczmienny;
masło: śmietanka pasteryzowana, MIX WĘDLIN 35g: SZYNKA Z KURCZĄT: mięso z fileta kurczaka, woda, skrobia ziemniaczana,
sól, maltodekstryna, regulatory kwasowości: octany sodu, mleczan potasu; stabilizatory: trifosforany, difosforany; substancja
zagęszczająca: karagen; wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; białka MLEKA, laktoza z MLEKA, glukoza, aromaty,
przyprawy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu; substancja konserwująca: azotyn sodu; LUNCHEON MEAT: mięso wieprzowe, mięso z
kurczaka, woda, sól, skrobia, skrobia modyfikowana, mąka SOJOWA, błonnik ziemniaczany, regulatory kwasowości: octany potasu,
mleczan potasu; substancje zagęszczające: karagen, guma guar; stabilizatory: trifosforany, difosforany; aromaty (zawierają MLEKO
łącznie z LAKTOZĄ), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5'- rybonukleotydy disodowe; hydrolizat białka SOJOWEGO,
glukoza, przeciwutleniacz: askorbinian sodu; barwnik: kwas karminowy; substancja konserwująca: azotyn sodu; SZYNKA KRUCHA:
szynka wieprzowa, sól, glukoza, białko wieprzowe, substancja zagęszczająca: karagen; regulatory kwasowości: mleczan potasu,
octany potasu; aromat dymu wędzarniczego, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; stabilizatory: difosforany, trifosforany;
aromaty, przeciwutleniacz: askorbinian sodu; substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkty mogą zawierać: zboża zawierające
gluten (PSZENNY, OWSIANY), SOJĘ, MLEKO, JAJA, SELER i GORCZYCĘ; OGÓREK 35g, SAŁATA LODOWA 5g, KAWA
ZBOŻOWA 125g: mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
WTOREK 30.09
1. ŚNIADANIE: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas; chleb lniany:
mąka pszenna, mąka żytnia, masło: śmietanka pasteryzowana, SEREK WIEJSKI 60g: twaróg ziarnisty, śmietanka
pasteryzowana, sól, RZODKIEWKA 10g, SZCZYPIOREK, KAKAO125g: mleko 2%, kakao ciemne, cukier
2. ŚNIADANIE: BRZOSKWINIA 90g
OBIAD: ZUPA KOPERKOWA 200g: noga kurczaka, marchew, seler, pietruszka, makaron: semolina z twardej pszenicy
durum; śmietana 30%, por, natka pietruszki, koper, przyprawy, FILET Z KURCZAKA 90g: pierś drobiowa, olej
rzepakowy, bułka tarta: mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, kwas askorbinowy E300; jajka, przyprawy,
ZIEMNIAKI 100g, SURÓWKA Z KALAREPY 80g: kalarepa, marchew, jabłko, por, koper, sok z cytryn, olej rzepakowy,
przyprawy, WODA MIĘTOWA 125g: woda, mięta
PODWIECZOREK: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas; chleb
lniany: mąka pszenna, mąka żytnia, masło: śmietanka pasteryzowana, DŻEM BRZOSKWINIOWY 5g: brzoskwinie,
cukier, woda, pektyny, kwas cytrynowy, ZIMNE MLEKO (2%) 125g, BROKUŁ 15g
ŚRODA 01.10
ŚNIADANIE: TOSTY Z CHLEBA TOSTOWEGO 100g: mąka pszenna, sól, drożdże, cukier, olej, DŻEM
TRUSKAWKOWY 5g: truskawki, pektyny, SER GOUDA10g: mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji
mlekowej, stabilizator E509, barwnik E160b, passata pomidorowa, przyprawy, POMIDORY 35g, HERBATA
OWOCOWA125g: woda, herabta malina bastek: kwiat hibiskusa, suszone owoce aronii, maliny, kwas cytrynowy
2. ŚNIADANIE: MAŚLANKA PIECZONE JABŁKO 100g: mleko, maślanka, wsad owocowy: cukier, jabłka 2,4%, skrobia
kukurydziana, aromat, substancja zagęszczająca: pektyny, cynamon, serwatka w proszku, skrobia modyfikowana,
stabilizator: pektyny; żywe kultury bakterii mlekowych
OBIAD: ZUPA OGÓRKOWA 200g: woda, ziemniaki, ogórki kwaszone tarte: ogórki kwaszone, woda, sól, przyprawy;
marchew, seler, pietruszka, śmietana 30%, mleko, por, natka, przyprawy, GULASZ 90g: łopatka wieprzowa, olej
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień
W zakładzie używa się: zbóż zawierających gluten, soję, mleko, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych/
orzeszków arachidowych, orzechów (migdałów, orzechów laskowych, włoskich, pekan, brazylijskich,
pistacjowych, makadamia, nerkowców, pistacji), selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki i siarczynów,
łubinu, mięczaków. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i
Rady.
rzepakowy, woda, cebula, przyprawy, KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK 100g, SURÓWKA Z BURACZKÓW 80g: buraki,
jabłka, cebula, olej rzepakowy, sok z cytryny, przyprawy, WODA OWOCOWA 125g: woda, sok multiwitamina
PODWIECZOREK: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas, chleb
dyniowy: mąka pszenna, woda, zakwas naturalny /mąka żytnia, woda/, mąka żytnia, pestki dyni, słonecznik, drożdże,
sól; masło: śmietanka pasteryzowana, SAŁATKA JARZYNOWA 100g: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, ogórek
kiszony: ogórek świeży, woda, sól, czosnek, koper, może zawierać gorczycę; jabłka, majonez: olej rzepakowy,
musztarda: woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy; woda żółtka jaj kurzych; jajka, por, KIEŁKI 5g,
KAKAO 125g: mleko 2%, kakao ciemne, cukier
CZWARTEK 02.10
1. ŚNIADANIE: PARÓWKI Z SZYNKI 100% 70g : mięso z szynki wieprzowej sól, przyprawy, susz z aceroli, aromaty
naturalne,
CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, kwas askorbinowy E300, mąka żytnia, woda, naturalny
zakwas, drożdże, sól, chleb wieloziarnisty: mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, siemię lniane, ziarno
sezamowe, słód jęczmienny, masło: śmietanka pasteryzowana, POMIDORKI CHERRY 15g, KAWA ZBOŻOWA125g:
mleko 2%, kawa inka: zboża 72% /jęczmień, żyto/ cukier
2. ŚNIADANIE: JABŁKO 80g
OBIAD: ZUPA ZAGRAJ 200g: woda, noga kurczaka, marchew, seler, pietruszka, makaron zacierki: mąka pszenna,
masa jajowa pasteryzowana, kurkuma; por, przyprawy, PIECZEŃ RZYMSKA 90g: łopatka wieprzowa, bułka kajzerka:
mąka pszenna, woda, drożdże, sól, kwas askorbinowy E300; jajka, cebula, przyprawy, ZIEMNIAKI 100g, MIZERIA
100g: ogórek świeży, jogurt typu greckiego: mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych; przyprawy, WODA
OWOCOWA 125g: woda, nektar z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK: JOGURT TRUSKAWKOWY 100g: mleko, truksawki 9%, cukier, mleko w proszku, skrobia,
stabilizator – pektyna(E440), aromat, barwniki: koszenila, (E120), żywe kultury bakterii jogurtowych, WAFLE RYŻOWE
NATURALNE 25g: ryż 100%, MARCHEW 20g
PIĄTEK 03.10
1. ŚNIADANIE: CHLEB Z MASŁEM 65g: chleb pszenny: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny zakwas, masło:
śmietanka pasteryzowana, MIX SERÓW 20g: SER GOUDA: mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej,
stabilizator E509, barwnik E160b; SER Z KMINKIEM: mleko pasteryzowane, sól, kminek 0,5%, stabilizator - chlorek wapnia,
kultury bakterii; SER WĘDZONY: mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik karoteny; PAPRYKA CZERWONA,
ŻÓŁTA, ZIELONA 15g, KAKAO 125g: mleko 2%, kakao ciemne, cukier
2. ŚNIADANIE: GRUSZKA 80g
OBIAD: ZUPA RYBNA 200g: filet z dorsza – produkt głęboko mrożony, passata pomidorowa, marchew, cebula,
pietruszka, seler, por, sok z cytryny, olej rzepakowy, czosnek, natka pietruszki, przyprawy, RYŻ Z JABŁKIEM 150g:
jabłka, ryż biały paraboliczny, śmietana 30%, śmietana 12% zakwaszana, cukier, masło: śmietanka pasteryzowana;
cukier wanilinowy: cukier, aromat-etylowanilina; cynamon, WODA JABŁKOWA 125g: woda, sok jabłkowy
PODWIECZOREK: STRUCLA Z TWAROGIEM 100g: mąka pszenna, twaróg półtłusty, mleko 2%, cukier, masło:
śmietanka pasteryzowana, drożdże, jajka, MLEKO 125g (2%), ŚLIWKI 50g
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień
W zakładzie używa się: zbóż zawierających gluten, soję, mleko, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych/
orzeszków arachidowych, orzechów (migdałów, orzechów laskowych, włoskich, pekan, brazylijskich,
pistacjowych, makadamia, nerkowców, pistacji), selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki i siarczynów,
łubinu, mięczaków. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady
Bo pewnie jest tak, że w prawdę trzeba wierzyć,
a w bajkę chce się wierzyć; w bajkę i ładny sen.
I to się nazywa marzenie.
14-100 Ostróda
ul. Plebiscytowa 50